Sepetim

Sepetinizde ürün yok

Organik Sohbetler #8

Organik Sohbetler #8

Organik Sohbetler’in bu bölümünde Zeynep Gözübüyük ile hamile yogası ve nefesin faydalarını konuştuk…

Merhaba, hoş geldiniz. Sizi aramızda görmek çok güzel.

Merhaba, ben de davetiniz için çok teşekkür ederim.

Hamilelikte yoga ve nefes pratiklerini konuşacağız bugün. Sorular var elimde, ilkiyle başlayalım dilerseniz. Hamilelikte yoganın nasıl faydaları var?

Zaten egzersiz ve nefesin faydalarını biliyoruz. Ama hamilelikte bu daha da önemli hale geliyor. Çünkü hamilelikte çok hızlı bir şekilde beden dönüşümü söz konusu. Bu değişimi sorunsuz, ağrısız, iyi hissederek karşılayabilmek için egzersizin önemi 2 kat artıyor. Nefes zaten hepimiz için çok kıymetli; bazen ben de vakit bulamıyorum, ama aslında hepimizin her gün yapması gereken çalışmalar bunlar. Ama hamileyken ekstra özen gösterilmeli. Günlük hayatta nefes kapasitemizin %5-10’luk bir kısmını ancak kullanıyoruz. Çok daha derin ve uzun nefesler almamız gerekiyor ki gün içerisindeki enerjimizi ve ihtiyacımız olan oksijen kapasitesini kullanabilelim. Hamilelikte her şeyin en iyisini düşünüyoruz. En iyisini yiyeyim, en sağlıklı şekilde yaşayayım, bebeğimi içimde en sağlıklı şekilde büyüteyim diye düşünürken, nefeslerimizle de onu en iyi şekilde beslememiz çok önemli. Bu sebeple nefes ve egzersizin hamilelikte 2 kat önemi var. Hamileyken 2 kat yemeyin ama 2 kat nefes çalışması, 2 kat egzersiz yapın. Kendinizi yıpratacak şekilde çok fazla egzersiz, 3-4 saatlik, uzun yürüyüş yapın demek değil bu. Fazla yüklenmek bacaklarınızda, kalçalarınızda ağrıya sebep olabilir. Fakat yoga daha çok kas çalıştırmaya değil esnemeye yönelik olduğu için bedenin değişiminden kaynaklı ağrıları önlemeye çok faydalı. Pandemide normal zamanlardan daha da ihtiyaç var yogaya. Vücutta biriken endişe stres, korku, bunların bir şekilde atılması gerekiyor.  Eğitimimi aldığımda ilk düşündüğüm şey, hamile yogasının sadece isteğe bağlı olarak değil, mutlaka her hamile tarafından yapılması gerektiğiydi.

Normal doğuma yoganın nasıl katkıları var?

Ben yogayı doğumla birleştirme konusunda tereddüt ediyorum. Çünkü öyle yaptığımızda sanki normal doğum planlanmayan hamileliklerde yoga yapmaya gerek yokmuş gibi düşünülebiliyor. Hayır, her hamilenin yoga yapması önemli ve gerekli. Yoga dendiği zaman, sosyal medyaya, internete baktığımızda çok yoğun ve zor pozlar var. Bu yüzden çekimser olabiliyor hamileler “acaba yapabilir miyim?, daha önce yapmadım” diye. Hal bu ki durum böyle değil. Normal doğum istesin istemesin, hamileliğini rahat, ağrısız geçirebilmek için her hamile yoga yapmalı. Kan dolaşımını hızlandırıyor, ders boyu derin nefes aldığımızdan nefes kapasitesi artıyor, bebeğinize taşıdığınız oksijen seviyesi artıyor, sinir sistemine çok çok faydalı… Faydaları anlatmakla bitmez. Bütün bunlar hamileliği keyifli ve fark ederek geçirmemizi sağlıyor. Hayatın koşturmacası içinde anda kalabilmek, bebeğimizle iletişim kurmak için yoganın sağladığı farkındalığa çok ihtiyacımız var. Dönüp baktığınızda belki hamileliğinize dair hiçbir şey hatırlamıyorsunuz ama o yoga sonrası yaşadığınız keyif ve rahatlamayı hatırlıyorsunuz. Yoga, sizi yoran her şeyden günde 45-40 dk uzaklaşmanızı sağlayan bir seans. Buraya kadar hamilelik için konuştuk. Doğum için, sezaryen doğum daha önceden planlanmadıysa, hem anne hem bebek açısından her şey yolunda gidiyorsa, elimizden geldiğince normal doğuma gitmeye çalışacağız. Çünkü doğumu yapan biziz. Bazen normal doğumu sanki biz yapmıyormuşuz da doktor ya da ebe yaptırıyormuş gibi bir inanç oluyor, hal bu ki doğumu biz yapıyoruz. Tamamen bize ve bebeğimize bağlı. Dolayısıyla farkında bir doğum yapmak çok önemli. Bedenimizde o anda neler olup bittiğini, kasılmalara nasıl yanıt vereceğimizi bilerek girersek, çok farklı bir doğum yaşıyoruz.

 

Hamile yogası yapabilmem için önceden yogayı biliyor olmam gerekir gibi bir algı da var sanırım…

Benim en çok anlatmaya çalıştığım şeylerden biri bu. İlk derslerimi açtığımda haftada 8 ayrı yerde ücretsiz hamile yogası dersi veriyordum. Ve her gün usanmadan paylaşıyordum bunu; herkes yapabilir, önceden yoga bilmenize gerek yok, her hamile yapmalı, bu dersler herkese açık ve lütfen gelin diye, böyle söyleye söyleye sonunda inandırdım ve bu ön yargıyı bir miktar kırdım. Önce çekinerek gelenler arkadaşına tavsiye etti, böyle böyle 10 yıl içerisinde algının değiştiğini gördüm. Benim yaptırdığım yoga, 0’dan başlayan herkese uygun oldu her zaman…

Çok teşekkür ederiz bu bilgiler için. Birçok hamileye ulaşır umarım. Bir kere de hamilelik sonrası dönemi konuşuruz sizinle umarım… Daha öğrenilecek çok şey var.

Tabii, çocuk ve bebek yogasını da konuşuruz. Orası ayrı bir konu.

İyi akşamlar!

Önceki
Sıradaki

Blog posts

Tarafından

Tarafından