Sepetim

Sepetinizde ürün yok

Kardeş Geliyor!

Kardeş Geliyor!

Ebeveynler için kuşkusuz yeni bir bebeğin aileye katılacağı haberini almak oldukça heyecan verici. Bebek haberiyle birlikte kurulmaya başlayan hayallerin arasında iki kardeşin nasıl bir ilişkisi olacağı da önemli bir yer kaplayacaktır.

İki kardeş birbiriyle anlaşacak mı? Büyük olan çocuk kardeşi geldiğinde ne hissedecek? Büyük olan çocuğa ailenize yeni bir üye katılıyor olduğunu ne zaman ve ne şekilde söylemelisiniz? Doğum gerçekleştikten sonra iki kardeş nasıl tanışmalı gibi bir sürü sorunun cevabını merak ettiğinizi duyar gibiyim.

Hamilelik ile İlgili Çocuğu Bilgilendirmek

Hamilelik uzun bir süreç olduğundan ötürü bu heyecanlı haberi çocuğunuza hamile olduğunuzu öğrendiğiniz ilk an söylememenizi öneriyorum. Özellikle çocuğunuz 6 yaşından küçükse zaman kavramı henüz gelişmemiş olabilir. Bu sebeple 9 ay boyunca  kardeş beklemek onun için oldukça zorlayıcı bir süreç olacaktır. Çocuğunuza kardeşinin geleceği zamanı zihninde canlandırabilmesi adına somutlaştırarak söylemeniz faydalı olacaktır. Örneğin, kışın doğum yapacaksanız havalar soğduğunda kar yağdığında veya yazın ise havalar sıcak olduğunda gibi açıklamalar yapabilirsiniz.

Hamileliğinizin ilk üç ayında beklenmeyen ve istenmeyen bir durum olabilmesi riskine karşı çocuğunuzda hayal kırıklığı yaratmaması adına ilk üç ay söylememenizde fayda olduğunu düşünüyorum.

Çocuğunuza bu heyecanlı haberi verdiğiniz zaman uzun süredir kardeş isteyen bir çocuk olsa bile şaşırabilir ve durgunlaşabilir. Karşılaşacağınız her türlü olumlu ve olumsuz duyguyu şefkatli bir şekilde karşılamaya özen göstermenizi öneriyorum. Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun kardeşinin olacağını öğrenmek bir çocuk için oldukça büyük bir dönüm noktasıdır.

Kardeşinin olacağını çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde anlatın. Çocuğunuza hamile olduğunuz ve doğum sonrası dönemlerden olan fotoğrafları göstererek anlatabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzun zihninde sizi nasıl bir sürecin beklediğini canlandırması kolaylaşacaktır. Çocuğunuzun endişelenmemesi adına hamilelik sürecinizi rahat ve huzurlu bir şekilde geçirmeye gayret edin.  Doğuma kadar ve doğum sonrası evde neler yaşanacağı hakkında yaşına uygun olacak şekilde çocuğunuzu bilgilendirerek kafasındaki belirsizlikleri ve endişeleri azaltmaya çalışmanızda fayda var. Süreç boyunca çocuğunuza “sen ağabey/abla oluyorsun” gibi yeni bir rol yüklememeye gayret edin.

Kardeşler Arasında İlk İlişki

Karnınız büyümeye ve bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başladığınızda çocuğunuzun da karnınıza dokunarak kardeşinin hareketlerini hissetmesi için alan tanıyabilir böylelikle ilk ilişkilerini kurmalarını sağlayabilirsiniz. Doğuma az zaman kaldığında çocuğunuz isterse doktor kontrollerine onu da götürebilir ve kardeşiyle tanıştırabilirsiniz. Bu süreci çocuğunuzun ihtiyaçlarını gözlemleyerek yönetmeye özen gösterin. Çocuğunuz kardeşi ile tanışmaya kendisini hazır hissetmiyorsa doğuma kadar bekleyebilirsiniz. Kardeşler arasında sağlıklı bir ilişki geliştirmek için, kardeşi gelmeden önce mutlaka çocuğunuzun sevildiğini ve kendini güvende hissettiğinden emin olmanızda fayda var. Bebeğiniz için yapacağınız hazırlıklarda iş birliği yapabilir, kıyafetlerini alırken fikrini sorabilir ve odası için beraber seçimler yaparak beraber hayal kurmaya başlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun Eve Kardeş Geldiğinde İlk Tepkisi

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa ailenizin yeni üyesinin eve gelmesiyle birlikte olumlu ve olumsuz bir çok farklı duygu hissedecektir. Yaşadığı farklı duygular karşısında normalinin dışında hatta yaşından küçük davranışlar (bebeksi konuşma, parmak emme vb) sergilemesi beklenen bir durumdur. Mümkün olduğunca çocuğunuzu küçük görevlerle (bezini getirmek, biberonu tutmak vb) bebeğin bakım sürecine dahil etmenizi, kendini ekibin parçası hissetmesine alan yaratmanızı ve çocuğunuzla kendinize özel zamanlar ayırmanızı öneriyorum. Bu özel zamanlarda tüm uyaranları dışarıda bırakarak anı yaşamanızı ve şefkatli bir şekilde anın tadını çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Bol temas içeren ve çocuğunuzun yönetiyor olduğu oyunlar özel zamanlarınızda çocuğunuzun yakınlık ihtiyaçı ve sinir sistemini yatıştırması için doyurucu olacağını düşünüyorum. Çocuğunuzun bu dönemdeki tüm duygularını yargılamadan kabul etmenizi ve anlaşıldığını hissetmesi için özen göstermenizi öneriyorum

Doğum ile Birlikte Yeni Düzen

Kuşkusuz ailenizin yeni üyesinin aranıza katılımıyla beraber hayatınızda bir takım değişiklikler olacaktır. Bebeğin bakımı sebebiyle anne, babanın veya destek alınacak diğer bakımverenlerin desteğine ihtiyaç duyacaktır. Çocuğunuzun yeni düzeni yadırgamaması ve ani bir değişim yaşamaması adına doğumdan bir süre öncesinde yeni düzeninizi deneyimlemeye başlamasının önemli olduğunu düşünüyorum.

Çocuğunuzun günlük yaşantısında büyük değişiklikler yapmamaya gayret edin. Bu sayede çocuğunuz hayatında bir çok şeyin aynı olduğunu gözlemleyecek ve kendini güvende hissedecektir. Örneğin, bebeğin gelişi ile birlikte büyük çocuğunuzun odasını değiştirmek, yeni okula başlamak, bezi bırakma gibi değişiklikleri doğum öncesinde yapmanızda fayda olduğunu düşünüyorum.

Doğum gerçekleşmeden önce etrafınızda iki çocuklu aileler ile vakit geçirerek çocuğunuzun çok çocuklu aile yaşantısını gözlemlemesini ve deneyimlemesini sağlayabilirsiniz.

Doğuma kadar olan süreç boyunca aralıklarla kardeş sevgisi hakkında çocuk kitapları okumayı rutin haline getirebilirsiniz.

Kitap Önerileri:

Ebeveynler için;

Kardeş Rekabeti, Adele Faber & Elaine Mazlish

Çocuklar için;

Peki Ya Ben?, Emily Johnson & Spike Maguire

En iyi Kardeş Benim Kardeşim, Georgie Birkett & Anthea Simmons

Bebek Aşağı Bebek Yukarı, Jonathan Shipton

Kardeşim Geliyor, Uzm. Psk İrem Polat

 

Ailenizin yeni üyesine sağlıkla kavuşmanız dileğiyle!

Uzm. Çocuk ve Ergen Psk. Aslı Öztrak

Önceki
Sıradaki

Blog posts

Tarafından

Tarafından