Bir çok yeni başlangıç gibi okula başlamak da sadece miniklerimiz için değil ebeveynleri için de oldukça heyecan verici bir süreç.
En kıymetlinizi anaokuluna vermeye karar verdikten sonra hangi okula gideceğine karar vermek bir çok ebeveyn için oldukça zorlayıcı ve endişe yaratan bir hale gelebiliyor.
Hangi okulda daha mutlu hisseder? Hangi okul gelişimi açısından daha uygun olur? gibi soruların zihninizde dolaştığını duyar gibiyim. Bu sorulara cevap aramaya başlamadan önce eşinizle birlikte çocuğunuzun gelecekte hangi değerlere sahip bir yetişkin olmasını istediğiniz hakkında sohbet edebilirsiniz. Bu sayede çocuğunuzu yetiştirirken önem verdiğiniz değerlerin farkına varabilirsiniz. Sonrasında ise eşinizle ayrı ayrı çocuğunuzun eğitimi ile ilgili önem verdiğiniz konu başlıkları hakkında birer liste çıkartabilirsiniz. Örneğin; sizin için en önemli kriter evinize yakın olmasıyken eşiniz için en önemli kriter yabancı dil eğitim veren bir kurum olması olabilir. Anne ve baba olarak sizin için önemli olan değerler ve kriterler listenizi oluşturduktan sonra kurum araştırması yaptıktan sonra görüşmeye gitmenizi öneririm. Peki görüşmeye gittiğiniz zaman o kurumun hazırlamış olduğunuz listeye uygun olup olmadığına karar vermek için nelere dikkat etmelisiniz?
1) Oryantasyon süreci
Kurum çocuğunuzun sizden ayrılma sürecini ne şekilde yönetiyor? Özellikle okul öncesi kurumlarda güvenli ayrışmanın sağlanabilmesi adına bu sürecin şefkatle ve her çocuğun kendi hızına göre yürütülmesini önemsiyorum.
2) Okulun değerleri
Kurumun değerleri ile sizin aile olarak değerleriniz örtüşüyor mu? Okulda çocuklar ile kurulan ilişki evde sizin kurduğunuz ilişkiye benziyor mu? Okuldaki öğretmenlerin ve yöneticilerin çocuklar ile olan iletişimi sıcak, samimi ve bağ odaklı mı? Çocuklar okulda kendilerini güvende ve evdeymiş gibi hissediyorlar mı?
3) Zor durumlarda başa çıkma stratejileri
Okulda işler yolunda gitmediğinde ne şekilde başa çıkıyorlar? Belirli bir çerçeveleri var mı? Çocukların mizacına ve ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde başa çıkma stratejileri farklılık gösteriyor mu? Ödül-ceza sistemi var mı? Çocukların problemleriyle başa çıkabilmeleri adına onlara yol gösteren bir rehber oluyorlar mı? Okulda regülasyon köşesi mevcut mu? Çocukların regüle olabilmesi adına nasıl bir yol izleniyor?
4) Psikolojik Danışmanlık servisi
Kurumun bir psikoloğu var mı? Kurum psikoloğu kayıt öncesinde çocuklarla bire bir görüşme yapıp gelişim değerlendirmesi yapıyor mu? Çocuk merkezli bir yaklaşım mevcut mu? Çocukların ihtiyaçları görülüyor mu? Okul psikoloğu aile ve/veya ailenin destek aldığı uzmanlarla ile iş birliği yapmaya açık mı?
5) Okulun eğitim yaklaşımı
Okul öncesi kurumlarda; High scope, Montessori, Waldorf, Reggio Emilia gibi bir çok farklı eğitim yaklaşımı mevcut. Peki bu yaklaşımlardan hangisi veya hangileri gelişimsel olarak sizin çocuğunuz için daha uygun? Kurumda bir gün nasıl geçiyor?
6) Veli iletişimi
Kurum veliler ile ne sıklıkla ve hangi iletişim kanalı ile iletişime geçiyor? Günlük ve aylık raporlama yapıyorlar mı?
7) Eğitmen kadrosu
Kurumda çalışan öğretmenlerin eğitimleri hakkında da bilgi almanızı önemsiyorum. Öğretmenler ne kadar süredir bu kurumda çalışıyor? Öğretmenlerin gelişimleri önemseniyor mu? Öğretmenler ayrıca eğitim alıyor mu?
Yukarıdaki maddelerin en kıymetlinizin eğitim yolculuğunda sizlere ışık olmasını gönülden diliyorum.